Integraal wijkgericht werken (IWW) is een magische term die we de laatste jaren vaak tegenkomen in verschillende beleids- en visiestukken. Het lijkt dé manier om de transities en transformaties vorm te geven. Maar wat wordt er eigenlijk mee bedoeld? En welke gedachtegang zit er achter?
Wat is er gedaan?
In de praktijk worden IWW en aanverwante concepten veel gebruikt. Bij AMPHI en de onderzoeksgroep IWW ontstond de behoefte aan een kader, een raamwerk dat gebruikt kan worden voor onderzoek over en strategisch advies rondom IWW. Daarvoor is een conceptueel onderzoek uitgevoerd. Met behulp van een review van beleids- en visiedocumenten van gemeenten, de Rijksoverheid, huisartsen, sociale wijkteams, wijkverpleegkundigen, POH-GGZ, maatschappelijk werk en inwoners is gekeken wat men onder IWW verstaat en welke elementen daar onderdeel van zijn. Middels een consensusproces is het kader voor IWW ontwikkeld.
Wat zijn de belangrijkste resultaten?
Op basis van de review is een definitie van IWW opgesteld. Opvallend was verder dat in de verschillende beleids- en visiedocumenten zelden wordt verwezen naar wetenschappelijk onderzoek om de visie te onderbouwen. Dit riep de vraag op in hoeverre IWW wetenschappelijk (theoretisch dan wel empirisch) bewezen is. Een analyse van de uiteenlopende definities leverde een lijst op met aannames die aanknopingspunten bieden voor vervolgonderzoeken.
Wat zijn de belangrijkste conclusies?
Integraal Wijkgericht Werken is een complex concept dat veel wordt gebruikt in visie- en beleidsdocumenten. De aanpak heeft negen verschillende elementen die met elkaar verbonden zijn. Onze visie is dat IWW leidt tot de triple aim: verbeterde gezondheid van een populatie, meer tevredenheid over zorg en lagere zorgkosten.
Of IWW daadwerkelijk dit effect heeft en of de verschillende elementen inderdaad in een positief verband met elkaar samenhangen, lijkt echter nog onvoldoende bewezen. In beleids- en visiedocumenten wordt zelden verwezen naar wetenschappelijk onderzoek om de visie te onderbouwen. Er is behoefte aan literatuurreviews en empirische effectstudies over de samenhang en effecten van de verschillende elementen van IWW.
Meer achtergrondinformatie
Integraal wijkgericht werken : een ideaal ontrafeld (projectverslag)
Integraal wijkgericht werken : een ideaal ontrafeld (samenvatting)