Op deze pagina vindt u meer informatie over de onderzoeksprogramma’s op het gebied van surveillance
Afgerond onderzoek
Serologisch onderzoek en mazelenuitbraken onder vluchtelingen elders in Europa wijzen op onvoldoende bescherming van asielzoekers tegen mazelen en andere ziektes waartegen gevaccineerd kan worden. Asielzoekerskinderen tot 19 jaar krijgen in Nederland de vaccinaties uit het Rijksvaccinatieprogramma aangeboden. Om na te gaan hoe goed volwassen asielzoekers beschermd zijn, startte in de zomer van 2016 een serologisch onderzoek in drie asielzoekerscentra.
De resultaten van het onderzoek en eventuele beleidsimplicaties voor asielzoekers en statushouders zijn in december 2017 besproken met de betrokken onderzoekers en met medisch adviseurs van het RIVM, de programma manager van het RVP, en vertegenwoordigers van GGD GHOR Nederland.
De seroprevalentie van beschermende antistoffen tegen de RVP ziekten onder de deelnemende asielzoekers is over het algemeen hoog en wijkt niet wezenlijk af van de bescherming onder de Nederlandse bevolking van dezelfde leeftijd (gebaseerd op data uit het PIENTER onderzoek uit 2006/2007). Een beperking van het onderzoek is dat alleen asielzoekers afkomstig uit Syrië, Afghanistan, Iran, Irak en Eritrea in de leeftijdsgroep 18-45 jaar zijn meegenomen en de resultaten daarom niet representatief zijn voor de totale populatie asielzoekers. Echter, in de afgelopen drie jaar kwamen de meeste asielzoekers in de opvang in Nederland uit deze vijf landen. De uitkomsten van het onderzoek geven geen aanleiding voor beleidsaanpassingen, maar wel voor het adviseren en gericht informeren van bepaalde beroepsgroepen over implicaties voor hun werk met asielzoekers en statushouders.
Resultaten
Artikel “Bescherming tegen infectieziekten bij volwassen asielzoekers”
Artikel “Immunity against measles, mumps, rubella, varicella, diphtheria, tetanus, polio, hepatitis A and hepatitis B among adult asylum seekers in the Netherlands”
Artikel “Immuniteit tegen infectieziekten bij asielzoekers”
Betrokken medewerkers
Dit onderzoek is uitgevoerd door M. Curvers, Alma Tostmann, Jeannine Hautvast, W.L.M. Ruijs, H.E. de Melker, F. van der Klis, G. Freidl, I.K. Veldhuijzen
Ondanks vaccinatie tegen kinkhoest is dit een veel voorkomende ziekte in Nederland, die met name een risico vormt voor zuigelingen. Om als GGD tijdig preventieve maatregelen te kunnen nemen is het van belang om een uitbraak van kinkhoest in een zo vroeg mogelijk stadium te detecteren. Echter, er is nooit onderzoek gedaan naar de mogelijkheid om een model te ontwikkelen waarbij een kinkhoest uitbraak in tijd en plaats voorspeld wordt. Daarom is eind 2017 een medewerker van de JADS (samenwerking tussen Tilburg University en TU/e), samen met de 3 Brabantse GGD-en, het RIVM en AMPHI, gestart met de ontwikkeling van een voorspellend model. In dit model wordt gebruik gemaakt van data met gemelde kinkhoestgevallen bij de 3 Brabantse GGD-en tussen 2004 en 2017 in combinatie met Google Trends. Momenteel wordt het model verder geoptimaliseerd en er wordt een tool ontwikkeld om het model in de praktijk van de GGD-en te kunnen gebruiken.
Het onderzoek wordt o.a. gefinancierd vanuit het programmabudget van het project Regionale Ondersteuning van het RIVM en loopt tot eind augustus 2018.
Betrokken medewerkers
Dit onderzoek wordt uitgevoerd door Dympy Mioch (GGD West Brabant), Paulien Tolsma (GGD BZO), Sandra Van Dam (GGD Hart voor Brabant) en Stijn Raven (GGD West Brabant). In samenwerking met een onderzoeker en begeleider van JADS en met ondersteuning van de Academische Werkplaats AMPHI.